این شهرستان از لحاظ تراکم جمعیت پس از سنندج و سقز در مقام سوم استان قرار دارد و از نظر موقعیت مکانی در فاصله ۱۲۸ کیلومتری (جاده قدیم) و ۱۰۵ کیلومتری (جاده جدید) از سنندج، مرکز کردستان واقع شده است؛ در ادامه به معرفی زیباییهای این شهرستان و توضیحاتی پیرامون آن خواهیم پرداخت.
مهمترین جاذبههای شهرستان گردشگرپذیر مریوان
دریاچه زریبار
محبوبترین و مطرحترین جاذبه توریستی مریوان، دریاچه زریبار است؛ امکان ندارد کسی به مریوان سفر کند اما لذت یک شبنشینی در کنار دریاچه زریبار را از دست بدهد؛ این دریاچه بهعنوان بزرگترین چشمه آب شیرین دنیا در فاصله ۲ کیلومتری شمالغربی شهر مریوان و در ارتفاع ۱۲۵۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. وسعت دریاچه زریبار بهدلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف سال متغیر است. حداقل عمق آن حدود ۲ متر و حداکثر ۶ متر گزارش شده است؛ دریاچه زریبار در هر فصل، جلوههای زیبای خود را در مقابل دیدگان تماشاگران و شرایط مناسبی را برای قایقرانی، ماهیگیری، شکار و شنا در اختیار گردشگران میگذارد. آب این دریاچه از چشمههای جوشان تامین میشود، دور تا دور دریاچه را کوههای پوشیده از جنگل فرا گرفته و به زیبایی آن افزوده است.
پارک ساحلی زریبار
پارک ساحلی زریبار یکی از جاذبههای گردشگری ارزشمند در شهرستان مریوان است. این پارک ساحلی و تپه مشرف به آن در سه مجموعه سازماندهی شده و ارزشمند به نامهای «پارک شهری و مراکز فرهنگی و خدماتی»، «پارک ساحلی» یا «بلوار ساحلی» و «مجموعه خدماتی پذیرایی و اقامتی روی تپه» بهعنوان جاذبه گردشگری برای پذیرایی از مسافران و علاقهمندان به طبیعتگردی فراهم شده است.
بازارچه مرزی مریوان
یکی از زیباترین جاهای دیدنی کردستان بازارچه مرزی این استان است، که در فاصلهی ۱۵ کیلومتری شهرستان مریوان قرار دارد و میتوان آن را یکی از بزرگترین و در عین حال ارزشمندترین بازارهای موجود در غرب ایران نامید. هر مسافر و گردشگری که قصد سفر به مریوان را دارد نباید لذت گشتوگذار در بازارچه مرزی این شهرستان را از دست بدهد؛ مهم نیست علاقهمند به خرید باشید یا نه، در هر صورت این بازارچه یکی از جاهای مهم و دیدنی مریوان است که باید بازدید از آن را در لیست اولویتهای سفرتان بگنجانید.
دشت بیلو
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری طبیعی استان کردستان در ۱۵ کیلومتری از شهرستان مریوان قرار گرفته است که از آن بهنام «دشت بیلو» یاد میشود؛ دشتی که با بهرهمندی از پوشش گیاهی مطلوب، چشمههای متعدد و حضور جنگلهای پیرامون، به یکی از مکانهای محبوب و مناسب برای گردش و مسافرت در این شهرستان تبدیل شده است. طبیعت زیبا، نشاط و خرمی دشت و چشماندازهای خیرهکننده در این نقطه از مریوان، در ایام مختلف سال بهویژه در روزهای نوروز و تعطیلات آخر هفته، میزبان جمع زیادی از مردم محلی و مسافران است.
منطقه تفریحی قمچیان
«منطقهی تفریحی قمچیان» از جمله زیباترین مناطق گردشگری استان کردستان بهشمار میرود که در حد فاصل جاده مریوان- سقز، قرار دارد؛ این منطقه بهدلیل وجود مناظر دیدنی طبیعی، چشماندازهای سرسبز، کوههای سربهفلک کشیده و درختان گوناگون، همواره مورد توجه گردشگران و مسافران بوده است. تفریحگاهی که با حضور در آن شیفته و مجذوب آن شده و آرامشی شگرف را تجربه خواهید کرد.
قلعه ایمام
«قلعه ایمام» که با نامهای قلعه امام و قلعه هلوخان نیز شناخته میشود، یکی از جاذبههای تاریخی مریوان است که در فاصله سه کیلومتری جنوب شرقی شهر قرار دارد. این قلعه در زمان حکمرانی اردلانها در دوران صفوی، روی کوهی با ارتفاع ۱۶۰۰ متر مشرف به دشت و شهر فعلی مریوان ساخته شد. این بنای تاریخی در سال ۱۳۹۰، به شماره ۳۶۴۳۰ در فهرست آثار ملی کشور بهثبت رسید.
پل گاران
«پل گاران» یکی دیگر از مکانهای تاریخی و ارزشمند کردستان است و در فاصله ۱۰ کیلومتری از شمالشرقی شهرستان مریوان و در جاده «گاران-تیژتیژ» قرار گرفته است؛ در گذشته با استفاده از این پل، شهر «سنندج» به شهر «مریوان» متصل میشد. گفته میشود قدمت این سازه تاریخی متعلق به دوران حکومت ساسانیان است و تا سال ۱۳۲۰ از آن استفاده میشد. جالب است بدانید که پل گاران، در دوران حکومت صفویان و در زمان حکومت والیان اردلان، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته و در سال۱۳۷۹ بهعنوان یکی از آثار ملی کشور، به ثبت رسیده است. گردشگران میتوانند از این جاذبه زیبا دیدن کنند و حتی دقایقی در جوار رودخانه به استراحت بپردازند.
ارتفاعات چهل چشمه
«چهل چشمه» نام یکی از کوههای سر به فلک کشیده کردستان است که در نزدیکی مریوان واقع شده است؛ این کوه با ارتفاعی نزدیک به ۳ هزار و ۱۴۰ متر از سطح دریا، در شمالشرقی این شهر قرار گرفته است و متشکل از ۲۰ قله دیگر است و در پیرامون این کوه زیبا روستاهای متعدد و طبیعتی زیبا با چشماندازهایی رویایی و افسونگر وجود دارد که در ایام مختلفی از سال میزبان گردشگران، طبیعتگردان و کوهنوردان از سراسر ایران است.
غارکونا شمشم
«غار کونا شمشم» نزدیک روستای تراقتپه و در منطقه کوه چهل چشمه قرار گرفته است این غار از سنگهای آهکی تشکیل شده و دارای سه دهانه ورودی است. سفالهای به دست آمده از این غار که از دوره دالمایی است نشان میدهد که مردمان آن دوره از غارها استفاده میکردند.
جاده دور دریاچه زریبار و حضور لکلکهای مهاجر در اطراف این دریاچه
از جاذبههای دیگر گردشگری مریوان جاده دور دریاچه لستکه مانند حلقهای، دور زریبار کشیده شده است. مردم و مسافران از این جاده سیاحتی برای تفریحات خود استفاده میکنند. در حاشیه این جاده ۶ روستا قرار گرفته که عبارتند از: روستاهای بردهرشه، ینگیجه، کانی سپیکه، پیرصفا، درهتفی، نی و کانی سانان که طبیعت بکر این روستاها و همچنین سرسبزی و چشمههای آب فراوان در کنار دریاچه، زیبایی خاصی را به آن بخشیده که توجه هر رهگذری را به خود جلب میکند؛ درهتفی یکی از این روستاها است که معروف به روستای لکلکها بوده و در ۱۵ کیلومتری شهر مریوان واقع شده است؛ این روستا در اوایل اسفندماه هرسال میزبان لکلکهای مهاجری است که هزاران کیلومتر را پرواز میکنند تا بر آشیانه گرمی که مردم روستاهای اطراف زریبار بهویژه روستای درهتفی آنرا ساختهاند بنشینند و تا اواخر پاییز مهمان آن منطقه باشند. زیبایی زریبار و میزبانی هزاران لکلک سفید و خوشیمن در ضلع غربی این دریاچه، فرصت بینظیری را برای حضور گردشگران داخلی و خارجی فراهم کرده است تا از دیدن این منظره طبیعی و بکر بینصیب نمانند.
مراکز خرید شهری
یکی از دلایل اصلی انتخاب شهر مریوان برای مسافرت انگیزه خرید کالا و اجناس خارجی به قیمت ارزان است و خیابانهای اصلی شهر و بازاری سرپوشیده موسوم به بازار اورامیها از مراکز خرید این شهر هستند.
سوغاتیهای معروف مریوان
بهترین سوغاتی که از شهر مریوان میتوانید برای اقوام و دوستانتان بخرید، عسل طبیعی آن است. مریوان به خاطر کوهستانی بودن و سرسبزی، عسلهای طبیعی خوبی دارد که در اکثر مغازههای داخل شهر نیز میتوانید آنرا تهیه کنید. از دیگر سوغاتیهای مریوان میتوان به کلاش، شالهای دستباف و محصولات چوبی دستساز اشاره کرد.
مریوان، شهر جهانی کلاش
مریوان علاوه بر داشتن طبیعت بینظیر و مردمانی باصفا و مهماننواز، در عرصه صنایعدستی نیز دارای قابلیتهای کمنظیری است. از جمله این پتانسیلها هنر کلاشبافی است؛ «کلاش» همان گیوه محلی یا پایافزار کُردی است که صدها سال پیش مردم این منطقه از الیاف طبیعی آنرا ساخته و استفاده کردهاند؛ ثبت این شهرستان بهعنوان شهر جهانی کلاش، موجب معرفی بیشتر، ماندگاری و حمایت از هنرمندان این رشته شد.
امکانات اقامتی، پذیرایی، دفاتر و…
مسئله اقامت در سفر بسیار مهم است و باید پیش از راهی شدن درباره آن تصمیم گرفت؛ هتل جهانگردی، هتل زریبار، قصر و اقامتگاههای بومگردی نشینگه بنار و شاهنشین از جمله اماکنی هستند که در نزدیکی و اطراف دریاچه زریبار با چشماندازی عالی واقع شدهاند، هتلهای میران، مروارید، نوروز و مهمانپذیرهای اسلامی، امید، اطمینان و کاخ نیز از دیگر اماکن دارای مجوز این شهرستان هستند؛ همچنین دفاتر خدماتمسافرتی هایا سفر، شرکت ساناپروازکرد و زریبارسیر مریوان از دیگر نیازمندیهایی هستند که در این سفر میزبان شما خواهند بود.
زمان پیشنهادی سفر
خوشبختانه شهرستان مریوان چهار فصل است و در تمام اوقات سال جاذبههای گردشگری مختص بهخود را دارد؛ بهار و پاییز دو فصل بسیار دیدنی مریوان است، از سرسبزی بهار هرچه بگوییم کم گفتهایم، تکلیف پاییز هم که مشخص است آب و هوایی دلپذیر و لذت تماشای یک بوم نقاشی شده از رنگهای گرم؛ طبیعت برفی و سطح یخزده دریاچه زریبار در زمستان و همچنین هوای بسیار مطبوع و معتدل تابستان، جزو زیبایهای این شهرستان است که نباید از آن گذشت.
مریوان همچنین از معدود شهرهایی است که توانسته است با برگزاری جشنوارههای متعدد فرهنگی و هنری از جمله جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان، مراسمهای نوروزی و در حوزه توریسم ورزشی از جمله مسابقات بین المللی پاراگلایدر، مسابقات کشوری و بینالمللی آفرود و دو صحرانوردی و… گردشگران زیادی را از نقاط مختلف دنیا به این منطقه جذب کند.
گفتنیها در مورد جاذبهها و زیباییهای منحصربهفرد شهرستان مریوان بسیار است؛ توصیه نهایی ما این است که گردشگران برای سفر به این شهر و آشنایی بیشتر با فرهنگ و جاذبههای دیدنی، خوراکیهای خوشمزه و مردمان مهماننوازش، برنامهریزی کرده و لذت این سفر را تجربه کنند.
انتهای پیام/